Překvapivě odolná Maca - peruánský žerucha
Tato obdivuhodná rostlina (Lepidium mayenii) z peruánských And, kde se pěstuje v extrémních nadmořských výškách (4000 m n. m.). Díky tomu je mimořádně odolná a dokáže přežít a růst v podmínkách, kde by většina jiných druhů rostlin nepřežila, jako jsou nízké teploty, silný vítr a intenzivní UV záření. Její schopnost přizpůsobit se náročnému prostředí ji obohacuje o živiny a látky, které příznivě působí na lidský organismus, podporují odolnost vůči fyzické a psychické zátěži.
Nechte se rozzářit s B2
„Žlutá jiskra“, která pohání naše tělo, je vitamín B2 - riboflavin, (z lat. flavus „žlutý“) byl poprvé izolován z mléka a zpočátku pojmenován lactoflavin. Jeho výjimečnost si vědci všimli díky tomu, že pod UV světlem přirozeně fluoreskuje, což jim pomohlo lépe pochopit jeho distribuci v přírodě. Ale zvláštní nebylo jen jeho tajemné světlo, co přilákalo pozornost vědců. Skrývá v sobě moc přeměňovat potravu na životní sílu. Riboflavin, alias vitamín B2, se nehraje jen na pěknou fluorescenční molekulu, ale je důležitý v buněčném metabolismu.
První z vitamínů - B1
Možná je to vyhoření ... to je současný popis stavu, když se cítíme jinak. Když káva, kterou jsme milovali, už nefunguje a odpoledne nás přepadá nesnesitelná únava, kdy večer už nemáme sílu na nic, ani na sport, ani na přátele. A už vůbec na další den v práci. Odbornice na výživu by při dalších zjištěních našeho jídelníčku vystihla tento stav slovy - „ Máš nedostatek thiaminu (B1-tky), který je nezbytný pro správné fungování nervového systému a přeměnu jídla na energii. Tvoje strava je plná zpracovaných sacharidů, ale téměř bez B1. A když thiaminu tělo nemá dost, můžeš pociťovat únavu, zapomínání, podrážděnost, ba dokonce i úzkosti. A kofein? Ten thiamin v těle ještě více vyčerpává!“ Jistě by nás nenapadlo, že tento stav může být způsoben „banalitou“. Vždyť mnozí thiamin neregistrujeme, přiznávám byl to i můj případ. Tento první z objevených vitamínů v roce 1912 pojmenoval pojmem vita (potřebný pro život), amin (látky, které obsahují dusík), polský biochemik Funk. Od té doby získal více jmen, jako aneurin a už 25 let ho voláme thiamin. Je esenciální, čili se nedá syntetizovat a musí pocházet ze stravy. Zní až hrozivě, že bez něj bychom nepřežili déle než pár dní, nanajvýš týdnů. Je to tím, že tělo si ho nedokáže ukládat na delší dobu a je nezbytné zajistit jeho příjem pravidelně, protože je nenahraditelný pro správné fungování organismu. Naopak jeho dostatek pomáhá zlepšit koncentraci a paměť.
Omega 3, vzácné poselství moře
Přejete si ráno vstávat s lehkostí, vypadat svěžeji, necítit bolest kloubů, mít více energie, umět se soustředit a cítit se ve svém těle lépe? Návod bychom našli u rybářů, kteří každé ráno vstávali dříve než slunce, vypluli na moře a s úsměvem vítali nový den. Byli to muži, kteří nikdy nepoznali lékaře, měli bystrou mysl a i ve vysokém věku jejich ruce stále pevně držely rybářské sítě a dožívali se funkční dlouhověkosti, často pracovali až do svých 90 let. Poklad rybářů byl právě rybí olej, který funguje podobně jako mazivo pro naše tělo: pomáhá srdci pumpovat krev, udržuje mozek svěží a klouby pružné, bez něj by klouby byly jako stará vrzající loď. Právě poselství, že moře nám dává, co potřebujeme, předávali dalším generacím, protože některé dary zdraví jsou příliš vzácné, než aby si je člověk nechal jen pro sebe.