Inovativní LIPO C (Lipozomální vitamin C)
Vitamin C (kyselina askorbová) je již dlouho uznávaný a schopný zlepšit imunitní funkci a snížit závažnost a trvání nachlazení a chřipky. Že vitamin C je nezbytný pro optimální fungování imunitního systému a celkové zdraví je obecně známé. Potvrzuje to fakt, že vitamin C je jedním z nejpopulárnějších a nejpoužívanějších doplňků stravy na celém světě. Právě nízký obsah tohoto vitaminu v zpracovaných potravinách vyžaduje jeho pravidelné doplňování. Kromě posilování imunity a zkracování trvání nachlazení hraje důležitou roli při hojení ran, zlepšování funkce mozku a podpoře pevnosti kostí.
Je kolagen pouze pro staré lidi?
Kolagen je v podstatě bílkovina, kterou si lidské tělo dokáže vyrobit samo, protože ji nutně potřebuje pro správné fungování chrupavek, žláz, kloubů, ale i kostí, svalů a pokožky. Ze všech bílkovin v našem těle je právě kolagenu nejvíce (až 30 %). Pokud nejste závislí na sociálních sítích, kolagen opravdu nepotřebujete, dokud vás nezačnou náhle bolet šlachy, kolena, vazy... Protože pokud máte správnou, vyváženou stravu a dostatek pohybu, vaše tělo by si ho mělo vytvořit dostatek. Jenže...
První z vitamínů - B1
Možná je to vyhoření ... to je současný popis stavu, když se cítíme jinak. Když káva, kterou jsme milovali, už nefunguje a odpoledne nás přepadá nesnesitelná únava, kdy večer už nemáme sílu na nic, ani na sport, ani na přátele. A už vůbec na další den v práci. Odbornice na výživu by při dalších zjištěních našeho jídelníčku vystihla tento stav slovy - „ Máš nedostatek thiaminu (B1-tky), který je nezbytný pro správné fungování nervového systému a přeměnu jídla na energii. Tvoje strava je plná zpracovaných sacharidů, ale téměř bez B1. A když thiaminu tělo nemá dost, můžeš pociťovat únavu, zapomínání, podrážděnost, ba dokonce i úzkosti. A kofein? Ten thiamin v těle ještě více vyčerpává!“ Jistě by nás nenapadlo, že tento stav může být způsoben „banalitou“. Vždyť mnozí thiamin neregistrujeme, přiznávám byl to i můj případ. Tento první z objevených vitamínů v roce 1912 pojmenoval pojmem vita (potřebný pro život), amin (látky, které obsahují dusík), polský biochemik Funk. Od té doby získal více jmen, jako aneurin a už 25 let ho voláme thiamin. Je esenciální, čili se nedá syntetizovat a musí pocházet ze stravy. Zní až hrozivě, že bez něj bychom nepřežili déle než pár dní, nanajvýš týdnů. Je to tím, že tělo si ho nedokáže ukládat na delší dobu a je nezbytné zajistit jeho příjem pravidelně, protože je nenahraditelný pro správné fungování organismu. Naopak jeho dostatek pomáhá zlepšit koncentraci a paměť.
Fascinující Reishi (Ganoderma lucidum)
Není v různých zemích náhodou označována jako „houba nesmrtelnosti“ a „houba věčného života“. V Japonsku „Reishi“ znamená „duchovní síla“. V Číně je známá jako „Lingzhi“, což znamená „božská houba“. Patří mezi jednu z nejcennějších hub tradiční medicíny, používá se k léčbě chronických onemocnění a je uznávána již více než 4000 let pro silné účinky (podobné ženšenu) dokumentované ve starověkých knihách. Nazývá se také „houbou štěstí“ pro její schopnost zmírnit obtíže jako artritidu, nespavost, tlak na hrudi, přetrvávající slabost, vysoký krevní tlak, závratě, otravy houbami a srdeční choroby ...
B3 - příklad, že jídlo je lék
Niacin byl dlouho považován za obyčejnou součást stravy, dokud se nezjistilo, že jeho nedostatek způsobuje kožní, trávicí a duševní problémy tzv. pelagru. Lékař Goldberger dokázal, že příčinou této choroby není infekce, ale jednostranná strava bez vitamínu B3. Provedl experiment na sobě i na svých kolezích, kteří konzumovali výhradně chudou stravu a začaly se u nich projevovat příznaky pelagry. Když však přidali do jídelníčku živiny bohaté na niacin, symptomy zmizely. V roce 1937 byl niacin izolován z jater, čímž se potvrdila jeho důležitost a výživová hodnota.
Překvapivě odolná Maca - peruánský žerucha
Tato obdivuhodná rostlina (Lepidium mayenii) z peruánských And, kde se pěstuje v extrémních nadmořských výškách (4000 m n. m.). Díky tomu je mimořádně odolná a dokáže přežít a růst v podmínkách, kde by většina jiných druhů rostlin nepřežila, jako jsou nízké teploty, silný vítr a intenzivní UV záření. Její schopnost přizpůsobit se náročnému prostředí ji obohacuje o živiny a látky, které příznivě působí na lidský organismus, podporují odolnost vůči fyzické a psychické zátěži.